Kronometar

Objavljeno: 15.04.2016.

Na petoj etapi drugog izdanja utrke Tour of Croatia imat ćemo priliku vidjeti drugačiji tip utrke. Kronometar je disciplina cestovnog biciklizma koji nema grupni start poput klasične utrke, vozi se na kraćoj udaljenosti, a prosječna brzina je zamjetno veća.

Peta etapa započinje u subotu 23. travnja u 14:15, no sama priprema vozača počinje znatno ranije. U jutarnjim satima biciklisti obilaze etapu i razrađuju ekipnu strategiju, a nakon toga slijedi obilni obrok. Sat vremena prije starta počinje intenzivno zagrijavanje, a posljednjih 30 minuta provodi se na trenažerima. Svaki tim kreće zasebno sa starta. Zatvorena etapa Poreč – Umag je prepuna zanimljivih uspona i spustova, prolaska kroz gradske centre i okolicu. To će rezultirati prosječnom brzinom oko 53km/h, dok će maksimalna brzina prelaziti 60km/h.

Takva znatnije veća brzina ne bi bile ostvariva bez posebne opreme. Bicikli se opremaju većim pogonom, a kako nema gužve peletona, iznimno je važno unaprijediti aerodinamiku bicikla i vozača.  Vozači koriste dodatne ručke na volanu pomoću kojih se zauzima aerodinamičniji položaj u vožnji. Također i kaciga je prilagođena manjem otporu zraka, ali i boljoj zaštiti zbog veće brzine. Položaj biciklista je pomaknut prema naprijed što rezultira manjom stabilnošću. U kronometarskoj utrci sve je prilagođeno većoj brzini! (Photo by Bettini Photo)