Ponovno dvoboj jedan na jedan – Cavendish uzvratio Nizzolu

Objavljeno: 20.04.2016.

Britanski sprinter član Team Dimension Data, 30-godišnji Britanac Mark Cavendish, pobjednik je druge etape drugog izdanja međunarodne biciklističke utrke Tour of Croatia, koja se vozila danas od Nacionalnog parka Plitvička jezera do cilja u Splitu. U sprinterskoj završnici, besprijekorno dopraćen od kolege Marka Renshawa, Cavendish se revanširao Talijanu Giacomu Nizzolu (Trek-Segafredo) za poraz od utorka, pobijedivši etapu i preuzevši vodeći plasman u ukupnom poretku.

Niti današnja nezgoda s puknućem gume, koje ga je na nekih 80-ak kilometara do cilja vratila na sam kraj pelotona, nije onemogućila najveću zvijezdu utrke Tour of Croatia da se u drugom pokušaju upiše na listu etapnih pobjednika. Nakon uvodnih dviju etapa Cavendish i Nizzolo zajedno drže vrh ljestvice zahvaljujući dodatnim bodovima za etapne pobjede. Treći je, s deset sekundi zaostatka, Renshaw.

Od hrvatskih vozača, drugu je etapu najbolje odvozio Bruno Maltar (Radenska-Ljubljana) završivši na 22. mjestu, dok je devetnaestogodišnji David Jabuka pao, ali je ipak završio etapu u zadnjoj grupi s 5 minute i 33 sekunde zaostatka. U ukupnom poretku trenutno je najbolje plasirani Hrvat Emanuel Kišerlovski (Meridiana Kamen Team) na 29. mjestu, Radoslav Rogina (Adria Mobil) na 40. mjestu, Bruno Maltar (Radenska-Ljubljana) na 46. mjestu i ujedno 7. u poretku najbolje plasiranih mladih vozača, Matija Kvasina (Synergy Baku Cycling Project) na 47. mjestu, Josip Rumac (Synergy Baku Cycling Project) je na 126. mjestu, a David Jabuka (Meridiana Kamen Team) je na 144. mjestu u ukupnom poretku.

Prekrasna kulisa Plitvičkih jezera, najvećeg i najposjećenijeg nacionalnog parka u Hrvatskoj, koji je kao svjetska baština pod zaštitom UNESCO-a, ispratila je bicikliste na još jednu pet i pol satnu biciklističku avanturu. Nakon zagrijavajućih tridesetak kilometara u bijeg su se dala šestorica: Lukasz Bodnar (Verva Active Jet Pro Cycling), Nicola Boem (Bardiani CSF), Kevin De Mesmaeker (Team Novo Nordisk), Joshua Hunt (One Pro Cycling), Aviv Yechezkel (Cycling Academy Team) i Johannes Shinnagel (Team Felbermayr Simplon Wels). Vozili su zajedno u vodstvu, čas uz povoljan, čas uz vjetar u prsa, čitavih 180 kilometara, probicikliravši kroz Velebit, Knin i Sinj. Njihova maksimalna prednost u jednom je trenutku iznosila pet minuta. Taman kod tvrđave Klis, uz pomoć bure u leđa, od preostale se petorice odvojio Talijan Nicola Boem. Dogodilo se to tridesetak kilometara prije cilja pa je Talijan samostalno u vodstvu proveo dvadesetak kilometara. Peloton ga je ulovio kod poljudskog stadiona, taman pred ulazak u park šumu Marjan. 

Kratko je uzbuđenje prije ciljne ravnine priredio još Matej Mugerli, 34-godišnji član Synergy Baku Cycling Project, koji se izdvojio iz pelotona taman na izlasku iz Marjana, tri kilometra do cilja. I njegov je pokušaj, međutim, ostao tek prilika.

Kroz dva kružna toka u samom finišu te dva prateća lakat-zavoja, danas izvanredni Australac Mark Renshaw (Team Dimension Data) doveo je timskog kolegu Marka Cavendisha u situaciju koju najbolji sprinter nije mogao propustiti. Iako je uporni Giacomo Nizzolo bio na njegovu zadnjem kotaču, Britanac je odbio pokušaj napada te došao do svoje druge ovosezonske pobjede. Mark Renshaw, koji je na idealan način priredio teren pobjedniku, za nagradu je dobio mjesto trećeplasiranog. Sutra, u četvrtak, na rasporedu je treća etapa Tour of Croatia, zahtjevnija od prvih dviju, s dužinom od 190 kilometara i ukupnom visinskom razlikom od 2744 metra. Radi se o vrlo atraktivnoj etapi drugog izdanja Toura of Croatia, od Makarske do Šibenika.

Utrku izravno prenosi HRT i Eurosport, a svaku večer emitiraju i sažetke s najuzbudljivijim trenucima s etapa. TV prijenos emitiraju brojne televizijske postaje s čak 6 kontinenata – u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji – od kojih neke Tour prenose i uživo.

 Tour of Croatia jedan je od najznačajnijih sportskih događaja ove godine u Hrvatskoj, što potvrđuje interes brojnih poznatih biciklističkih timova te medija koji će sliku iz Hrvatske prenositi na čak šest kontinenata. 

Organizator utrke je agencija Top Sport Events, koju predstavljaju Vladimir Miholjević, sportski i tehnički direktor te Ivan Črnjarić, event i marketing direktor utrke. Tour of Croatia je dobio od institucionalnih partnera i sponzora, i to sve samo u dvije godine koliko se ova utrka održava u Hrvatskoj. Tour of Croatia ima službeno pokroviteljstvo Ureda Predsjednice Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske, podržavaju je Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode te Parkovi Hrvatske, Grad Zagreb te brojni drugi gradovi i županije koji su domaćini starta i cilja ili prolazni gradovi neke od ovogodišnjih šest etapa. Od sponzora se ističu HEP pa zatim Porsche Inter Auto, Škoda, Croz, Uniline, Vipnet, Sony Xperia, Jana, Jamnica Pro Sport, Vina Puhelek Purek, Generali, Adria Mobil, Valamar Riviera, LifeClass Terme Sv. Martin, Istraturist, Timex, Masaprint te HRT i Sportske novosti kao medijski partneri.