Tonelli do pobjede iz dugog bijega

Objavljeno: 20.04.2018.

Talijanskoj momčadi Bardiani CSF pripala je pobjeda na četvrtoj etapi biciklističke utrke Tour of Croatia, koja se u petak, dužine 171 kilometra, vozila od Starigrada (NP Paklenica) do Crikvenice. Naime, više nego zasluženo trijumfirao je Alessandro Tonelli, koji je do svoje prve etapne pobjede u karijeri stigao nakon što je više od dvije trećine utrke proveo u bjegovima. Onaj presudni sam samcat poduzeo je točno 21 kilometar prije cilja, ispravno procijenivši da će mu, uspije li se distancirati od ostatka utrke, vremenske prilike i tehnički vrlo zahtjevna završnica ići u prilog. Njegovo je vrijeme bilo 3 sata, 56 minuta i 57 sekundi, a prosječna brzina 43,3 kilometra na sat.

„Ovo je za mene prva pobjeda u Pro Touru i zbog toga sam veoma sretan. Nisam znao kolika je bila moja prednost u posljednjih 10 kilometara utrke, ali na kraju više nije bilo međusobne suradnje jer nitko nije htio vući, a ja sam želio održati jaki tempo da nas grupa iza ne ulovi“, izjavio je Tonelli nakon pobjede.

Nakon što je Talijan bez problema svladao U-zavoj neposredno pred ciljem, Astanin sprinter i vodeći u poretku mladih vozača na Touru of Croatia – Kazahstanac Yevgeniy Gidich, proklizao je i pao u zavoju izgubivši time drugo mjesto. U pad su, točno na pješačkom prijelazu, otklizali i drugi vozači iza njega, pa se poredak totalno ispremiješao. Drugo mjesto na kraju je pripalo Tonellijevu timskom kolegi Enricu Barbinu, koji je za pobjednikom zaostao 12 sekundi. U istom su vremenu ciljnom ravninom prošli još i Jan Tratnik (CCC Sprandi Polkowice), Fabian Lienhard (Holowesko Citadel P/B Arapah) te pobjednik prve ovogodišnje etape Niccolo Bonifazio iz Bahrain - Meride. Ono što je za istu momčad daleko važnije, Kanstantsin Suitsou uspješno je završio utrku bez posljedica te je sačuvao osam sekundi prednosti u ukupnom poretku pred uspinjanje na Učku u subotnjoj, petoj etapi.

Brojni pokušaji bjegova na dionici koja je idealna za napadački stil vožnje odigravali su se očekivano već od inicijalne faze utrke. Zanimljivo je da je u skupini koja se napokon uspjela odvojiti, a brojala je osam vozača, bio i Suitsou. Nakon nekoliko kilometara Bjelorus je ipak odlučio pustiti tempo vodeće skupine, stopivši se s pelotonom.

Osmeročlana skupina u jednom je trenutku bila na pet minuta prednosti. Na 60-ak kilometara prije cilja Alessandro Tonelli (Bardiani CSF), Lukasz Owsian (CCC Sprandi Polkowice), Guillaume Boivin (Israel Cycling Academy), Žandos Bižigitov (Astana Pro Team), Janez Brajkovič (Adria Mobil), Laurent Didier (Trek – Segafredo), Tadej Pogačar (Ljubljana Gusto Xaurum) i Oscar Riesebeek (Roompot – Nederlandse Loterij) bili su na četiri minute i 20 sekundi prednosti.

Mnogobrojnim napadima i raspadanjima skupina – kako vodeće, tako i pelotona – nastavilo se do završnih par kilometara. Dvadesetak kilometara do kraja iz vodeće se skupine izdvojio Tonelli s očitim pokušajem da samostalno pobjegne u pobjedu. Imao je i do 45 sekundi prednosti, a na pet kilometara do cilja i dalje je bio 35 sekundi  u plusu. Desetak kilometara prije kraja u lov za njim samostalno se dao Latvijac Krists Neilands iz Israel Cycling Academyja. Tonelli je uspješno odolijevao do kraja, a Neilands je na 3.5 kilometra do kraja odustao.

Matej Mohorič iz Bahrain-Meride bio je posljednji koji je inicirao lov na Talijana u posljednjim dvama kilometrima kako bi Bonifaziju pokušao omogućiti još jednu etapnu pobjedu, no pokušaj, prije masovnog pada, nije završio uspješno.

Inače, četvrta etapa je, kako su se usuglasili svi koji su je prošli, najljepša cesta za vožnju motorom ili biciklom u Europi, a vjerojatno i šire, a organizatore veseli što ju je vidio cijeli svijet.

U subotu je na rasporedu pretposljednja, peta etapa četvrtog izdanja Toura of Croatia, koju mnogi i dalje drže za kraljevsku. Vozi se od Rapca do Poklona

Utrku svakodnevno prenosi Hrvatska radiotelevizija s ukupno 11 sati televizijskog prijenosa uživo te kroz ukupno tri sata sažetaka. Izravan prijenos bit će emitiran i na Eurosportu, a TV prijenos će, zahvaljujući suradnji s A.S.O.-om, emitirati brojne televizijske postaje s čak 6 kontinenata – u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji – od kojih će neke Tour prenositi i uživo. 

Tour of Croatia podršku je dobio od institucionalnih partnera i sponzora pa utrka ima Visoko pokroviteljstvo Ureda Predsjednice Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske, podržavaju je Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica, Središnji državni ured za šport, Parkovi Hrvatske, Grad Zagreb te brojni drugi gradovi i županije koji su domaćini starta i cilja ili prolazni gradovi neke od ovogodišnjih šest etapa. Od ostalih partnera i sponzora ističu se HEP, EnergyPlus, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, NP Plitvička jezera, Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa, Karlovačko, Škoda, Jamnica Pro Sport, Pipi, Valamar Hotels & Resorts, Maslinica Hotels & Resorts, Nalini, Vipnet, Uniline, Sixt, Croz, Vina Puhelek Purek, Europlakat, Sportske novosti kao medijski partner.

 

Fotografije dostupne na: https://toc.iwert.com/data/photo/2018/stage_4/