CroRace 2023

Leitao jakim sprintom u završnici izborio pobjedu na drugoj etapi CRO Racea 

3. prosinca 2023.

Portugalac Iuri Gabriel Dantas Leitao, član momčadi Caja Rural – RGA Seguros, u žestokom finalnom sprintu izborio je pobjedu na drugoj etapi ovogodišnjeg izdanja CRO Racea,          vožene od Biograda na Moru do Novalje u dužini od 114.5 kilometara. 

Ubrzo nakon početka etape iz glavne skupine izdvojila su se četvorica vozača, Slovenci Kristijan Koren (Adria Mobil) i Anže Skok (Ljubljana Gusto Santic), Čeh Jan Kašpar (ATT Investments) i Austrijanac Marvin Hammerschmid (Hrinkow Advarics). Prolaznim ciljem u Zadru, nakon 21.5 kilometara, prvi je prošao Kašpar, iza kojeg su slijedili Koren i Skok.

Brdskim ciljem Jovići prvi je prošao Barcelo ispred Kašpara koji je do tada bio u prednosti, dok je Koren zauzeo treće mjesto. S obzirom na vrlo kratku dionicu, momčad INEOS Grenadiers koja je predvodila peloton i čijem sastavu je Elia Viviani, pobjednik prve etape i nositelj crvene majice, niti u jednom trenutku nije dopustila da prednost bjegunaca naraste na više od dvije minute.

Odmah po prolasku Paškog mosta Skok je otpao iz vodećeg četverca, pa su prolaznim ciljem u Pagu kao prva trojica prošli Koren, Hammerschmid i Kašpar. Iza toga uslijedio je zahtjevni uspon na Gradac na kojem je otpao Hammerschmid, a glavna je skupina tik prije vrha uspona uhvatila i Korena. Unatoč pritisku i mjestimičnim naletima vjetra koji su otežavali vožnju, Kašpar je i dalje zadržao dobar fokus te je ostao na čelu i osvojio maksimalnih šest bodova u borbi za zelenu majicu. Preostale bodove na usponu osvojili su Britanac Conor Swift (INEOS Grenadiers) i Danac Jonas Gregaard (Uno-X).   

Kada je peloton prvi put prošao ciljem u Novalji predvodio ga je Wilsy ispred Španjolca Roger Adrije (Kern Pharma) i Britanca Ethana Haytera (INEOS Grenadiers).

Leitao je krenuo u jaki završni sprint gotovo 500 metara prije cilja te je na blagoj uzbrdici pred ciljnom linijom uspio održati prednost ispred glavnih favorita za pobjedu u ovoj etapi, jučerašnjeg pobjednika prve etapa Vivianija i Norvežanina Alexandera Kristoffa (Uno-X), koji su zauzeli drugo i treće mjesto. Unatoč drugom mjestu, Viviani je ostao vodeći u redoslijedu za plavu majicu namijenjenu vozaču s najvećim brojem bodova, dok je Čeh Michal Schuran (ATT Investments) i dalje vodeći u redoslijedu za zelenu, odnosno „brdsku“ majicu.  

Ovo je velika pobjeda kako za mene tako i za cijelu momčad jer je ostvarena protiv velike konkurencije iz World Toura. Zahvalan sam momčadi na povjerenju i sretan sam što sam to povjerenje u konačnici i opravdao. Na ruku nam je išla i relativno kratka dionica, zbog čega smo uspjeli zadržati svježinu za samu završnicu“, izjavio je Leitao.

Bicikliste su na startu druge etape ispratili direktorica Turističke zajednice grada Biograd na Moru Nives Jeličić te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam Zadarske županije Ante Sjauš.

Dolazak biciklista na cilj upriličili su gradonačelnik grada Novalje Ivan Dabo, predsjednik Gradskog vijeća grada Novalje Matej Guščić, direktorica Turističke zajednice grada Novalje Marina Šćiran Rizner te zamjenica župana Ličko-senjske županije Jasna Orešković Brkljačić.

Treća etapa utrke kreće u četvrtak 28. rujna iz Otočca u 13:30 sati, cilj joj je u Opatiji, a dolazak biciklista u Opatiju očekuje se između 16:31 i 16:46 sati.

Fotografije možete preuzeti sa službenog FTP servera https://crorace.iwert.com/.  Molimo da ih potpisujete sa Sport-IT.

Ako koristite fotografije iz mape pod nazivom Mario Stiehl photography, molimo da ih potpišete s Mario Stiehl, a fotografije preuzete iz mape Luis Angel Gomez s Luis Gomez/Sprint Cycling Agency.

Više informacija o utrci, timovima, biciklistima i dr. bit će dostupno na službenim stranicama na Facebooku, Twitteru te Instagramu.

prethodna novost sljedeća novost
« »
Sve novosti
Ministarstvo turizma i sporta
HEP
Grad Zagreb
Janaf
Maslinica Hotels and Resort
Keindl
Europlakat
NEP
Croatel
Zagrebački holding
Nacionalni plan sigurnosti cestovnog prometa
A.S.O.
HRT
SN
Cetina
Bilić-Erić Security
Vinistra
Rouvy
Policija Republike Hrvatske
HBS
Elite
HOO
UCI
Borbone Caffe
Lošinj Hotels & Villas
Carwiz 
On Running
Valamar
Ale
Hrvatska turistička zajednica
Made In The Skies
Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
Thomas Henry
Jadrolinija
Kety Travel
Hrvatska pošta
Jadran Hotels & Camps
Škoda