CroRace 2023

Matej Mohorič pobjednik sedmog izdanja CRO Racea

21. rujna 2023.

Slovenac Matej Mohorič, član momčadi Bahrain-Victorious, pobjednik je ovogodišnjeg izdanja biciklističke utrke CRO Race koja je u nedjelju završila ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Mohorič je do ukupne pobjede stigao sa sekundom prednosti ispred drugog Danca Jonasa Vingegaarda (Jumbo-Visma), odnosno 11 sekundi ispred trećeg Britanca Oscara Onleyja (DSM).

Ključnim se pokazao završni sprint posljednje, 158 kilometara dugačke šeste etape vožene od Svete Nedelje do Zagreba, u kojemu je Mohorič zauzeo drugo mjesto iza Talijana Elije Vivianija (INEOS Grenadiers) te osvojio šest sekundi bonifikacije s kojima je pretekao Vingegaarda. Trećeplasiran na šestoj, ujedno i zadnjoj etapi na CRO Raceu bio je Talijan Vincenzo Albanese (Eolo-Kometa).

„Ovo je bila najbolja priprema sprinta koju smo napravili ove godine. Iznimno sam sretan jer mi je ovo tek druga pobjeda u sezoni. Dobro je završiti sezonu u pozitivnom tonu”, izjavio je etapni pobjednik Viviani.

Mohorič je vrlo sretan raspletom u zadnjoj etapi, kazavši što mu pobjeda na CRO Raceu znači: „Borio sam se do zadnjeg metra, iako je izgledalo skoro pa nemoguće pobijediti u ukupnom redoslijedu. Na ovoj sam utrci imao i nevjerojatan tim koji mi je to omogućio. Ova mi pobjeda mnogo znači jer sam sredinom sezone imao dosta zdravstvenih problema i sada s optimizmom očekujem preostale utrke do kraja godine.”

Osim crvene majice za ukupnog pobjednika, koju je osvojio Mohorič, momčad Bahrain-Victorious imala je pobjednika, Talijana Jonathana Milana i u natjecanju za plavu majicu namijenjenu pobjedniku natjecanja po bodovima koju sponzorira HEP. Osvajač je zelene majice namijenjene najboljem penjaču, koju sponzorira Škoda, Francuz Alexis Guerin (Team Vorarlberg), dok je bijelu majicu sponzora Grada Zagreba kao najbolji vozač mlađi od 23 godine osvojio Onley. Najbolja je momčad na CRO Raceu INEOS Grenadiers.

Da momčad Bahrain-Victorious nije odustala od borbe za ukupnu pobjedu pokazao je i prvi prolazni cilj u Svetoj Nedelji nakon samo 3,4 kilometra. Tri sekunde bonifikacije za prvo mjesto osvojio je Mohorič koji je tako smanjio zaostatak za Vingegaardom na pet sekundi. Dvije sekunde bonifikacije za drugo mjesto u Svetoj Nedelji osvojio je Onley koji se tako približio Vingegaardu na šest sekundi, dok je treći bio Milan.

Ipak, prije drugog prolaznog cilja, koji se nalazio u Dugom Selu na 71. kilometru etape, formirao se bijeg od petorice vozača koji su „pokupili“ bonifikacije i u Dugom Selu i u Vrbovcu, pa Mohorič i Onley nisu uspjeli dodatno smanjiti zaostatak za Vingegaardom. U bijegu su bili Nizozemci Timo Roosen (Jumbo-Visma) i Danny van der Tuuk (Equipo Kern Pharma), Kanađanin Alexander Cataford (Israel-Premier Tech), Talijan Jacopo Mosca (Trek-Segafredo) i Španjolac Alex Martin Gutierrez (Eolo-Kometa).

I u Dugom Selu i u Vrbovcu prvi je bio Mosca – u Dugom Selu ispred Roosena i Van der Tuuka, a u Vrbovcu ispred Van der Tuuka i Roosena. Uslijedio je brdski cilj u Svetom Ivanu Zelini koji je osvojio Cataford ispred Mosce i Van der Tuuka.

Sve do ulaska u Zagreb peloton koji je predvodila momčad Bahrain-Victorious držao se na otprilike minutu iza vodeće petorke. Po ulasku na završne krugove u Zagrebu, vrh glavne skupine preuzela je momčad INEOS Grenadiers koja je pripremala sprint za svog najbržeg čovjeka Vivianija, dok je ogroman posao za Mohoriča napravio Milan koji ga je čitavo vrijeme držao pri samom vrhu te mu omogućio idealnu poziciju pred završni sprint, kojim je osigurao pobjedu.

A slavljenicima su se na pozornici pridružili i ovogodišnji pobjednici Kids CRO Racea, virtualne utrke za najmlađe koja se istovremeno uz CRO Race održala u sedam gradova – Osijeku, Ludbregu, Zadru, Primoštenu, Crikvenici, Labinu i Zagrebu. U mlađoj dobnoj skupini od 9 i 10 godina najbolji su ove godine Eva iz Zagreba i Tin iz Crikvenice, a u starijoj dobnoj skupini od 11 i 12 godina pobjedu su odnijeli Lorena iz Ludbrega i Leon iz Zagreba.

„Ovogodišnji CRO Race bio je zaista sjajno sportsko događanje – od velikih imena profesionalnog biciklizma, čak šest WorldTour timova do natjecatelja koji su osvajali najveće biciklističke utrke. I u ovom izdanju opet se pokazala fenomenalna dodatna vrijednost događanja – utrka je prošla kroz cijelu državu, prikazani su najljepši kadrovi i lokacije Hrvatske, a izvrsna medijska praćenost na svjetskoj razini i činjenica da je CRO Race bio prikazan u 190 zemalja razlog su za zadovoljstvo nas organizatora, ali i svih partnera i sponzora koji su podržali ovaj projekt”, izjavio je Vladimir Miholjević, direktor CRO Racea.

Cilj etape 6

Bicikliste su na startu šeste etape ispratili gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec, gradonačelnica Grada Samobora Petra Škrobot, zamjenik gradonačelnika Grada Svete Nedelje Gabrijel Deak i zamjenik gradonačelnice Grada Samobora Petar Burić. U Zagrebu su ih dočekali izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak, koji je uručio nagradu ovogodišnjem pobjedniku CRO Racea, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić i predstavnik tvrtke Porsche Inter Auto, zastupnika marke Škoda Franjo Brandt.

Sve novosti
Ministarstvo turizma i sporta
HEP
Grad Zagreb
Janaf
Maslinica Hotels and Resort
Keindl
Europlakat
NEP
Croatel
Zagrebački holding
Nacionalni plan sigurnosti cestovnog prometa
A.S.O.
HRT
SN
Cetina
Bilić-Erić Security
Vinistra
Rouvy
Policija Republike Hrvatske
HBS
Elite
HOO
UCI
Borbone Caffe
Lošinj Hotels & Villas
Carwiz 
On Running
Valamar
Ale
Hrvatska turistička zajednica
Made In The Skies
Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
Thomas Henry
Jadrolinija
Kety Travel