CroRace 2024

Mohorič pobjednik četvrte „kraljevske“ etape

23. svibnja 2024.

Labin, 29. rujna 2023. Slovenac Matej Mohorič (Bahrain Victorious) pobjednik je četvrte etape ovogodišnjeg izdanja CRO Racea, vožene od Krka do Labina u dužini od 191 kilometar.  

Ubrzo po startu „kraljevske“ etape iz grada Krka troje vozača dalo se u bijeg kojeg je inicirao Talijan Mirco Maestri (Eolo-Kometa), a pridružili su mu se Norvežanin Jonas Abrahamsen (Uno-X) i Čeh Michal Schuran (ATT Investments). Trojac u bijegu stvorio je maksimalnu prednost od 3:20 minuta ispred pelotona, a „pokupio“ je i sve bonifikacije na prolaznim ciljevima u Malinskoj i Viškovu. Prolaznim ciljem prvi je prošao Maestri ispred Abrahamsena i Schurana.

Trojica bjegunaca uspjela su se održati na čelu sve do vrha uspona na Učku, kojim je prvi prošao Abrahamsen s pedesetak metara prednosti ispred drugog Schurana i trećeg Maestrija, dok su na čelu glavne skupine bili vozači iz momčadi Jayco-AlUla. Ubrzo potom glavna je skupina „progutala“ bjegunce, pa je brdskim ciljem Afrići prvi prošao Nijemac Jonas Rapp (Hrinkow Advarics) ispred Talijana Andree Pietrobona (Eolo-Kometa), a dotad vodeći Abrahamsen pao je na treće mjesto.

Na prolaznom cilju u Pazinu došlo je do borbe za bonifikacijske sekunde vozača koji se nalaze pri samom vrhu ukupnog redoslijeda. Prvo mjesto i tri sekunde bonusa osvojio je Britanac Ethan Hayter (INEOS Grenadiers), drugo mjesto i dvije sekunde bonusa pobjednik treće etape Talijan Nicolo Parisini (Q36.5), a treće i jednu sekundu bonusa Parisinijev sunarodnjak Nicolo Buratti (Bahrain Victorious). Iza toga uslijedio je uspon na Lindar gdje je Rapp ponovno osvojio maksimalni broj bodova, no unatoč tome Abrahamsenu je i drugo mjesto bilo dovoljno kako bi preuzeo vodeće mjesto u redoslijedu za najboljeg penjača, dok se Danac Christopher Juul-Jensen (Jayco-AlUla) pozicionirao na trećem mjestu.

Prilikom prvog prolaska ciljnom linijom na vrhu uspona u starom gradu Labinu prvi je prošao Španjolac Roger Adria (Kern-Pharma) ispred Australca Lucasa Plappa (INEOS Grenadiers) i Britanca Oscara Onleya (dsm-firmenich).

Pad u Sinju nije uspio pokolebati Mohoriča koji je nakon 4 sata i 48 minuta prvi prošao atraktivnim ciljem u Labinu, kojem prethodi 400-metarska uzbrdica sva u kaldrmi.

Etapnom pobjedom htjeli smo pokazati svoju posvećenost i odlučnost. Momčad me je bez problema podupirala do podnožja posljednjeg uspona. Znao sam da mogu doći do pobjede ako mi se otvori prostor za završni sprint“, izjavio je Mohorič.   

Iako je zasjeo na drugo mjesto Amerikanac Magnus Sheffield (INEOS Grenadiers) preuzeo je vodstvo u ukupnom redoslijedu. Sheffield je etapu završio neposredno iza Mohoriča, dok je treće mjesto zauzeo Venezuelanac Orluis Alberto Aular (Caja Rural-Seguros RGA) s dva metra zaostatka+.

U ukupnom redoslijedu, dva dana prije kraja utrke, Sheffield ima sekundu bolje vrijeme od drugog Aulara, dok treće mjesto drži Britanac Ethan Hayter (INEOS Grenadiers) s četiri sekunde zaostatka za momčadskim kolegom. Sheffield je ujedno i novi vodeći u redoslijedu za bijelu majicu namijenjenu najboljem mladom vozaču. Danac Tobias Andresen (dsm-firmenich) ostao je vodeći u redoslijedu za plavu majicu namijenjenu najboljem sprinteru, dok je zelenu majicu za najboljeg penjača preuzeo Norvežanin Jonas Abrahamsen (Uno-X).

Bicikliste su na startu četvrte etape pozdravili gradonačelnik grada Krka Darijo Vasilić, direktorica Turističke zajednice otoka Krka Majda Šale, direktorica Turističke zajednice grada Krka Ivana Kovačić te direktorica Turističke zajednice općine Andrea Orlić Čutul Omišalj-Njivice.

Dolazak biciklista na cilj upriličili su župan Istarske županije Boris Miletić, zamjenik župana Istarske županije Tulio Demetlika, gradonačelnik grada Labina Valter Glavičić, direktorica Turističke zajednice grada Labina Astrid Glavičić te direktorica Turističke zajednice središnje Istre Sanja Kantaruti.

Peta etapa utrke kreće u subotu 30. rujna iz Crikvenice u 10:05 sati, cilj joj je u Ozlju, a dolazak biciklista u Ozalj očekuje se između 14:41 i 15:10 sati.

Fotografije možete preuzeti sa službenog FTP servera https://crorace.iwert.com/.  Molimo da ih potpisujete sa Sport-IT.

Ako koristite fotografije iz mape pod nazivom Mario Stiehl photography, molimo da ih potpišete s Mario Stiehl, a fotografije preuzete iz mape Luis Angel Gomez s Luis Gomez/Sprint Cycling Agency.Više informacija o utrci, timovima, biciklistima i dr. bit će dostupno na službenim stranicama na Facebooku, Twitteru te Instagramu.

prethodna novost sljedeća novost
« »
Sve novosti
Ministarstvo turizma i sporta
HEP
Grad Zagreb
Janaf
Maslinica Hotels and Resort
Keindl
Europlakat
NEP
Croatel
Zagrebački holding
Nacionalni plan sigurnosti cestovnog prometa
A.S.O.
HRT
SN
Cetina
Bilić-Erić Security
Vinistra
Rouvy
Policija Republike Hrvatske
HBS
Elite
HOO
UCI
Borbone Caffe
Lošinj Hotels & Villas
Carwiz 
On Running
Valamar
Ale
Hrvatska turistička zajednica
Made In The Skies
Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
Thomas Henry
Jadrolinija
Kety Travel
Hrvatska pošta
Jadran Hotels & Camps
Škoda